【專訪】湯怡孖細10歲原島大地演情侶 自爆後悔中學冇拍拖
2018年05月18日11:06

如看不到,請到YouKu

30歲的湯怡在電影《某日某月》與原島大地合演中學生情侶!湯怡笑言自己「細細個就睇大地做戲」,當知道要合作即時上網Search對方到底幾多歲!幸好大地的外形成熟,望落又的確毫無違和感!

想帶出「等」的訊息
電影《某日某月》的背景設定在90年代,湯怡與原島大地因觀星邂逅,互生情愫。不過當時正值移民潮,相愛的二人都考慮應不應該繼續發展下去。湯怡表示電影亦想帶出「等待」的訊息:「以前科技冇咁發達,如果冇得見面可能真係要透過寫信去維繫,現今社會就太方便,一個whatsapp式者facetime就溝通到。令大家覺得好多嘢變咗理所當然。」

知道與原島大地合作即刻上網Search

湯怡笑指自己「細細個就睇大地做戲」,所以當知道要與對方合作感到很驚喜,更指即時上網Search對方到底幾多歲:「相距年齡都唔係好大啫(10年),外表上大地都係一個比較成熟的男仔。」而開始拍攝時,湯怡表示自己作為「大姐姐」,要先踏出一步,要主動了解和與大地溝通多一點。

皮膚要跟上小鮮肉

今年30歲的湯怡要演中學生,她直指注重護膚:「因為大地仍是中學生,只係20歲,當然係小鮮肉!咁我做一個中學生都要保持一個好狀態!我記得當時我係日日都敷mask。因為我都要追上小鮮肉皮膚程度。」她又指演中學生是一個大挑戰:「近年做嘅角色比較成熟,做媽媽都試過!」而由於電影背景設定在90年代,湯怡就表示有以當年的「玉女」周慧敏和楊采妮做參考對象。

湯怡學生時代講過咩潮語,覺得比較新嘅潮語又係咩?

如看不到,請到YouKu

微博香港 送你《某日某月》 電影換票證
讚好微博香港 FB專頁+完成任務+睇訪問片段答中有關問題,即有機會得到《某日某月》換票證2張!(名額15名)
問題:《某日某月》的背景設定在什麼年代?
答案:
你的名字:
性別:
聯絡電郵:
聯絡電話:
只需輸入下圖中所見的數字,然後按下「提交」即可。

更多新聞