玩踢爆拒講大會指定稿 黎明:無理由有人唔做做蜜蜂
2017年03月02日19:04
黎明玩踢爆笑爆全場。

【星島日報報道】金句王黎明向來不會令人失望,今日以大使身份為《香港影視娛樂博覽》主持開幕禮,妙語連珠的大唱反調和玩踢爆,今次的首位金句是「唔好有人唔做,做蜜蜂」!

黎明現身吸引了過百粉絲到場,當司儀方健儀向黎明請教,其臉書如何於建立1年左右已吸納了33萬粉絲達神級的方法?黎明回答:「正常人啫,好坦白講,如果我係神級就唔會坐嚮度,做乜仲來參加影視娛樂博覽,因為我係其中一份子,仲係勞動階層,係香港一個勞動級人民,我承認我仲要不停做野。臉書嘅見仁見智,每個人都有唔同際遇,每年宣傳《影視娛樂博覽》都好痛苦,正如我本身係歌手、又拍電影,但好多人做得好過我,可能我排到包尾,所以每年宣傳、大家都好辛苦,唔係宣傳就可以得到觀眾垂青。」

他舉例著方健儀說出今年口號「全城投入,全情支持」,黎明老實不客氣說:「在我個人而言係好老土!我初出道時,參加公益金和歡樂滿東華就用這些做字眼。」原本方健儀想耍圓場稱這些字眼是永恆,黎明卻斬釘切鐵道:「唔係!如果永恆就唔使叫全城支持,如果最後做唔到亦喪失永恆的意義,所以點解我們要創新!」聽到方健儀指所以大會安排黎明拍一段急口令宣傳,黎明又否認道:「唔關事!係最緊要有大家的支持。」繼而方健儀稱讚黎明這年成績非常好,黎明再斬釘切鐵否認:「唔好!」解釋還想有想進步空間!

最搞笑是方健儀指黎明早前以企鵝做演唱會的Icon,要求他以一種動物形容今個活動;唱完一輪反調的黎明索性踢爆說:「我一定要分享,呢個係大會指定嘅稿,指定要我揀蜜蜂,企鵝我只需向自己觀眾交代,但我無可能改變整成個行業(娛樂博覽),我們始終係人類,無理由有人不做,做蜜蜂!」(攝影:鄧國良)

更多新聞