【渣馬過後】回收桶變回蕉桶 網民:以為班 Minion 嚟咗香港
2018年01月22日11:00

一年一度的渣打馬拉松昨日圓滿結束,雖然主辦單位於維園加設蕉皮回收箱,不過亦有不少跑手將食完的蕉皮直接扔到普通回收桶內,令回收桶變成「回蕉桶」,情況誇張。

雖然大會表示今年比去年多放四成三色回收桶,收集跑手丟出的膠水樽及可回收物,並加設蕉皮回收箱,回收蕉皮,不過從網上流傳的相片可見,維園內的三色回收桶大部分都被蕉皮「塞爆」,部份蕉皮更分別散落在垃圾桶頂和地上,衛生情況欠佳。

環保署及商界環保協會去年底推出《大型活動減廢指南》,供大型活動舉辦單位、贊助人及攤位負責人參考,除了回收桶變成「回蕉桶」外,跑道上亦遍佈大會提供的紙杯吸水灑身的海綿,不少跑手直接將垃圾扔到地上,主辦單位承認多項環保措施有改善空間,會再檢討及研究對策。有網民則語帶諷刺指:「我以為班 Minion 仔嚟咗香港咋」。

網民留言:

「唔講馬拉松我以為班 Minion 仔嚟咗香港咋……」

「應該 tag d ( 啲 ) 有去跑渣馬既 ( 嘅 ) 人」

「反感,好好地回收蕉皮唔得嘅~」

「同行山一樣,食完唔係應該自己帶走垃圾既咩」

「各位跑手,一人一蕉多謝哂!」

視頻精選
更多新聞