2019年演唱會檔期大公開!邊個演唱會你最想睇?
2018年11月13日18:41

又到年尾,最令香港樂迷期待的一定是,想快啲知道自己的偶像會否在明年舉行演唱會。有幾位久違香港舞台的歌手亦相繼宣佈了演出日期,唔知邊位歌手的演唱會你最想睇呢?

檔期:2019年1月

歌手:張學友

2019年,打頭炮的是在90年代紅透半邊天的四大天王之一張學友。由2016年起「A CLASSIC TOUR」世界巡演已經走過美洲、歐洲、亞洲、大西洋,至今已完成191場演出,如果計埋尾站香港的演出,整個tour將突破220場,成為學友做巡演最長的一回。雖然學友已經57歲,但絕對無影響到佢嘅唱功,依然聽出耳油,每首金曲都係經典之作!

檔期:2019年2月

歌手:鄭中基

鄭中基就喺農歷新年期間舉行個唱「One More Time」,他希望今次的反應同上次一樣咁好。而今個演唱會的主題是關於愛和希望,幫全港市民打打氣,他更揚言話寶貝女已經揀咗首歌將會同佢喺個演上合唱,真叫人期待。Ronald在2019年除了要忙著準備演唱會事項,他還要忙著親自執導《龍咁威》第三集,希望帶來更多笑點給廣大支持港產片的影迷。

檔期:2019年2月中

歌手:鄭伊健

數數手指,Ekin對上一次單拖開show已經是2012年了。早前Ekin生日,許願時說生日願望是「再上舞台!」,現在他的願望真的成真了。雖然Ekin近年事業重心多放於拍戲方面,音樂作品減產,所以一眾等到頸都長的粉絲一聽到這個消息,一定拍爛手掌。到時大家記得扣好安全帶,跟住Ekin頭搖又尾擺!

檔期:2019年3月中

歌手:Dear Jane

樂隊Dear Jane成軍15年,終於上到紅館舞台喇!近年他們憑著愛情三部曲《哪裡只得我共你》、《只知感覺失了蹤》和《經過一些秋與冬》及其他情歌人氣急升,引起好多情侶的哄嗚。剛宣佈這個消息的他們,已經急不及待跟大會導演開會傾細節,希望與過往的音樂會有所不同,想給粉絲們感受一個不一樣的音樂體驗!

檔期:2019年3月尾

歌手:許廷鏗

相信在紅館開個唱一定是每位歌手的夢想,所以又難怪Alfred早前在麥花臣的音樂會上,喊住口咁透露自己將會在2019年3月舉行自己第一個處男個唱啦。經典歌曲和新歌《碼蟻》、《演員的自我修養》、《青春頌》又點會在個唱上欠呢?

檔期:2019年4月

歌手:I Love You Boy'z

艾粒都算是香港首席騎呢搞笑組合之一,二人一合體就大放笑蛋,逗得一向工作壓力好大嘅香港人笑到流眼淚。2019年就係佢哋成立17週年,亦是第一次在紅館舉行演唱會。艾粒表示今次演唱會唔想好似以往的音樂會咁,所以會以talk show形式去搞,相信一定唔會有冷場!唔知特別嘉賓會唔會請到和他們一起主持過電台節目《口水多過浪花》嘅Do姐呢?

檔期:2019年4/5月

歌手:方大同

方大同 「Throw It Off 靈心之子 」巡迴演唱其實已經在2018年喺大陸開始了。這位樂壇小教父近年甚少在香港露面,不過日前大同就向粉絲們大派定心丸,宣佈巡演會有香港站,Yeah! 相信到時又會掀起搶飛風波喇!

檔期:2019年7月

歌手:鄭秀文

樂壇天后Sammi已經對粉絲們宣佈,她將於2019年7月舉行演唱會,這對於粉絲們(包括小編)來說絕對是一個好消息!Sammi揚言今次演唱會絕不是part 2,而是會加入全新概念在其中,務求令粉絲們在演唱會上得到視覺和聽覺的享受。不過到時一定好難買飛啦⋯⋯

檔期:2019年8/9月

歌手:許志安

Sammi老公許志安亦會跟著老婆的步伐,在8或9月開演唱會!安仔對上一次在紅館開show 已經係2015年,他還表示今次入紙申請咗兩次先成功,所以想把最好的一面呈現給樂迷。唔知安仔會唔會請老婆做嘉賓,合唱返首《其實你心裡有沒有我》呢?

檔期:2019年8月(待確定)

歌手:容祖兒

Joey 早前出席活動時,就透露了自己已經向紅館入紙申請明年開個唱。因為2019年就是Joey 入行20週年,所以她特別想在這個重要日子開演唱會慶祝,不過確實日期就有待宣佈和確定。

檔期:2019年年尾(待確定)

歌手:謝霆鋒

霆鋒白1996年入行,不過真真正正自己的tour就只有一次,就係2000年紅館的「Viva Live」,之後就再沒有舉行過正規tour,所以粉絲們就餓足18年......不過日前霆鋒接受某傳媒訪問時,就親口證實將會在2019年(或者最遲2020年)開個唱!如果真係開得成,相信呢個演唱會將會是明年的樂壇焦點之一。不過要買到飛,真係要諗諗計。

每一個將在2019年開演唱會的明星,真係一個勁過一個。唔知你會最想睇邊個演唱會呢?

Edit: Joey

Photo:網路圖片

Related Articles

更多新聞