【專訪】AGA江海迦2月開Show 畀Fans投票揀Encore歌曲
2019年01月08日12:42

如看不到 請到Youku

唱作女歌手AGA(江海迦)將於今年2月舉行「Night with AGA」MOOV LIVE演唱會。演唱會更安排樂迷投選最想AGA屆時喺Encore部分演出嘅歌曲,完全由樂迷話事,候選歌曲包括《3AM》、《Superman》、《無期》及《一》。

「Night with AGA

談到今次演唱會,AGA表示很開心自己第一個內地巡唱的尾站可以回到香港舉行,至於主題以「Night with AGA」則因為她好多歌曲都是在凌晨時分去創作,而且寫的歌好多都是關於夜晚:「個演唱會係由12點開始講到朝早6點,好希望大家睇完呢個show,入嚟個氣氛係好似入咗AGA喺一間房仔創作時嘅狀態。」

最窩心的驚喜

今次演唱會最特別的地方就是大多數歌手演唱會的Encore歌曲,都是由歌手自己決定,但今次AGA希望和樂迷互動,希望由大家投選出一首想聽她唱的歌去作結尾:「最多人投票嘅歌就會用一個唔同方法去演繹。」AGA今次除了唱自己的歌外,亦透露將唱一些寫給別人的歌及對自己有影響的唱作人的歌:「呢個Tour係一個好好嘅時刻畀我去同樂迷share究竟我寫每首歌時,我係諗緊咩嘢,而呢個show更會有啲係Demo版本,係最初最未經加工時嘅版本。」

雖然AGA一直忙於巡迴演唱會,內地巡唱更要加場,但她表示自己都有抽時間寫新作品:「依家寫緊第三張個人大碟,希望可以喺今年推出!」

更多新聞