【專訪】為何人傾向做什麼都要一雙 鄭融:好寫實的一份歌詞
2019年05月03日11:28

如看不到 請到Youku觀看

鄭融近日推出了新歌《13樓的大笨象》,原來故事來自英文諺語,形容出現了一個好似大笨象般大的問題,但人們仍然避而不談。她坦言身邊很多朋友包括自己亦面對過這個問題:「好多時為咗保護大家之間嘅關係,唔想傷害到對方就會避免去傾一啲問題。」

鄭融又表示當收到這份歌詞已經覺得非常寫實,當中最愛「為何人傾向,做什麼都要一雙」這一句,她說:「大多數人都唔會諗自己一個人去生活,都會想搵到一個伴侶,即係一雙一對。但從來唔會諗點解永遠都一定一個伴侶,因為有伴侶有好,但亦有煩的時候,所以呢句都幾特別!」

為了宣傳歌曲,鄭融亦嘗試了Busking,她說:「好開心好好玩,我自己都覺得唱歌唔係只係一個模式去表演,唔係一定係台上面。」她又指Busking好正面和正能量:「喺街度聽到人唱歌,心情會因為歌聲而輕鬆了。」

而今次《13樓的大笨象》更推出了紀念品水杯作宣傳:「公司團體好有心思在MV由頭到尾加插了好多隻大笨象,有啲明顯,有啲隱蔽,讓大家估下MV中有多少隻象。」杯身更有她自己寫的歌名及簽名。至於為何要出水杯,原來因為她常常關心朋友時都會叫大家多飲水,忙工作都要注意健康!

【睇訪問答問題!贏取鄭融《13樓的大笨象》紀念水杯】

訪問中,鄭融提到在《13樓的大笨象》中最喜歡的歌詞是?

【睇訪問答問題!贏取鄭融《13樓的大笨象》紀念水杯】
讚好微博香港 FB專頁+答中有關問題,即有機會得到鄭融《13樓的大笨象》紀念水杯乙隻!截止日期:2019-5-9(23:59)
問題:訪問中,鄭融提到在《13樓的大笨象》中最喜歡的歌詞是?
答案:
你的名字:
性別:
聯絡電郵:
聯絡電話:
只需輸入下圖中所見的數字,然後按下「提交」即可。

視頻精選
更多新聞