鋼之鍊金術 吳廷燁
2019年07月22日12:07
吳廷燁
吳廷燁
吳廷燁

吳廷燁在《鐵探》中飾演的越南黑幫山狗big boss「營長」,獲網民激讚夠晒殺氣、夠晒心狠手辣,當事人聳聳肩笑道:「佢(營長)都係搵食?!」

他入行三十七年,今年五十八歲,因為原名叫吳玉壽,大家都稱他做「壽仔」;而外界對他最熟悉的印象,除了是梁朝偉的好朋友,以及《我和殭屍有個約會》中的「堂本真悟」,就是在很多劇集或電影裏的大奸大惡、黑社會。「我細個住慈雲山屋?,樓下成日都『斬佢!』、『斬佢XXX!』呢?畫面好深刻,所以我做好多黑社會片,?人都會覺得好睇,覺得我似,哈哈哈!」

外型剛烈,加上身手了得,看來如鐵如鋼,「唔識我?人,咪會覺得我好兇惡囉。」但實情虛有其表,私底下的他,更像黃金,軟軟的,是個很怕醜、很含蓄又戇直的人,所以向來很少接受訪問。

「我個人內向,講?又唔係好靈光,唔係好叻……同埋我唔想俾人知我咁多?,唔想俾人認得我……」他一臉難為情地說。「其實好矛盾?,我做呢行,但又唔想咁多人認得我。我出街會戴頂帽同口罩,等自己有番?安全感,有番?自由。我唔係乜?大明星,?人唔望清楚,都未必認得我?嘛,咁我咪邊度都去得囉,哈哈哈!」

《鐵探》播出後,看來壽仔出街,應該要笠埋飛虎面罩了,哈哈哈。

撰文☆周彩霞 攝影及攝錄☆蔡豪 場地☆The Stadium(Kwun Tong) 設計☆美術組

好打得

吳廷燁是八二年畢業於無?藝員訓練班入行的。「讀藝訓班,都係為啖氣。我?陣讀完中學,阿哥同我講TVB藝訓班招生,問我有冇興趣,但係佢話:『幾千人先收廿幾個,你估你想考就考到呀?』我咪試?囉,點知又俾我考到喎。」

那一屆的同學,他形容「太犀利」:梁朝偉、周星馳、歐陽震華、吳鎮宇、關禮傑、張兆輝、林俊賢、湯鎮宗,還有李子雄。「?個年代興波樓,我同梁朝偉同周星馳幾條友,成日放?學就去打snooker,?陣我?三個成日都一齊玩。」

一年課程,有晒演技、台詞、唱歌、舞蹈和武術等科目,其中鼎爺李家鼎負責教授武術,開正吳廷燁?瓣。「我同李家鼎?徒弟打free fight,全部俾我fight低晒?!」導師畢業時給予學員評語,梁朝偉和湯鎮宗被評為「一級小生」,壽仔則被評為「武打小生」。

「劉青雲後我一屆,有次同佢拍戲,佢話:『當年(藝訓班)你好打得?嘛!』原來佢??屆,好多人講我fight低晒鼎爺徒弟?事,連我自己都唔知。其實我只係冇話俾佢?知,我好細個已經學到跆拳道黑帶,所以我?同學,咪以為我好勁囉!哈哈!」

廿三年

八三年,就在藝訓班臨畢業時,公司安排他演出節目《碧波樂悠悠》,適逢壽仔失戀,放棄演出,結果無?亦沒有跟他簽約,他惟有報讀亞視藝訓班,順理成章成為了旗下藝員,一做便廿三年。

期間八十年代尾至千禧年最開心。「?陣公司最鼎盛,節目又收得,大家拍?好似一家人咁,拍完都留?度一齊食飯,唔捨得走!」九四年,他又因為參演《洪熙官》,跟甄子丹打戲連場,令他十分有滿足感。「好多場打戲都係一鏡過,好長、好多招,要親身上陣,『宇宙最強』(甄子丹)唔知我乜料,一打,嚇親佢:『你都打得幾快?喎!』『宇宙最強』咁同我講喎,哈哈哈!」

然而多次的改朝換代,亦令他感到沮喪。「每個朝代都換創作班底同製作,我?班演員明明好努力去爭取機會,上到一定?位置,跟住突然改朝換代,『噗!』撻番落?,又要由零開始過,由最普通?角色做起,係幾痛苦、打擊好大?!搞到個人都冇晒自信!」

另外他最深刻事件,就是八七年亞視廣播道總台火燭。「我??陣出?外景拍《成吉思汗》,收到呢個消息,就拉大隊返去。嘩!真係燒到通頂?種!第二日,我?入去睇,?廠呀、走廊呀,全部燒到彎晒!連最大?個九廠?鐵門,成兩吋厚都燒到扭曲晒,好恐怖!」

1.八二年的無?藝訓班同學大合照,除了壽仔,還有梁朝偉、周星馳、吳鎮宇、張兆輝、李子雄。「呢屆?同學好犀利,最差?個係我咋嘛,哈哈!」

2.壽仔在《鐵探》中飾演的「營長」,跟黑哥姜皓文最多對手戲。「我同佢以前?亞視合作得唔算多,反而出到?拍電影,就合作無間咁,好得意。」

3.日前,黑哥在社交網上載了跟壽仔在《鐵探》中的劇照,跟九五年二人在亞視合演《九王奪位》的劇照對比,更寫道:「Bingo和營長時空穿越那些年」,獲網民激讚。

照相機

壽仔說,亞視的風風雨雨,磨鍊了他的鬥志,而且「做開有感情,我唔鍾意走?走去,一條心。」可是○六年那次改朝換代,他卻不得不離開。「我一直都唔識得傾約,永遠都唔識計人工同騷?均等,只係想多?錢,佢?就係咁加騷加到百幾個,多到根本拍唔到。?年傾約,人?睇到我百幾個騷,就減?我一半!嘩!有冇搞錯呀?我咁辛苦、咁努力咁上去,減我一半人工?我落唔到啖氣,就決定走,北上。」

然後他便獨自搬到上海住,不停見人和敲導演門。「?度好多劇組,我冇經理人,咪自己一個去闖囉!後尾個network大?,機會先多?。」問到他的普通話如何,他說:「初初我真係唔得?,我試過拍一套劇,個角色叫『趙尚君』,我就讀?『Zhao Xiang Ji』,即係照相機,跟住?人就笑我,個個叫我做『照相機』,哈哈哈!」

一二年,在劇集《天涯明月刀》一個「齊一心」角色,更讓他打出名堂。「呢個角色,幫我之後?payment同?角色都愈?愈好。初初我上去,搵到錢都要用?生活,好快用完,又要搵?做,所以係近呢幾年,我先叫做搵到食,儲番少少錢咋。」

see,現實中的他,根本一?都唔兇惡。

4.跟梁朝偉(中)friend到如孖公仔。「佢係我唯一一個三十幾年?都咁friend?朋友,不過呢兩年佢比較忙,我?少見?。」

5.一二年拍內地劇《天涯明月刀》,劇中「齊一心」的角色,因為夠痴情,獲很多女視迷熱捧。

齊一心與堂本真悟

「齊一心」這個角色,之所以能令壽仔在內地打響名堂,他分析,全因角色夠「痴心情長劍」。「佢鍾意個女主角,但明知個女主角愛其他人,佢都會無條件咁幫佢,你話死唔死呀?所以咪好多fans鍾意囉,有?仲開埋『齊一心』?吧(討論區)添!」

現實中,壽仔坦言自己很少拍拖經驗。「咁耐我都只係有過六、七個女朋友。」當下呢?「我&#134513家仲係單身呀。」唔急結婚嗎?「唔急咯,急?時候都過?啦。我&#134513家只會靠緣份囉,而且我呢兩年,要照顧我媽咪。」

是的,有報道指他為此從半山寓所,搬返母親黃大仙鳳德?居住。「我媽咪九十幾歲,視力唔好,煮?食煮唔到,又出唔到街,要人睇住。以前佢照顧我,&#134513家我咪盡番做仔?責任囉。」

可是,廿年前因為《我和殭屍有個約會》,他跟劇中的「山本未來」張文慈,被打造成螢幕情侶後,兩人現實中亦一直保持?緊密聯絡至今,點解唔索性拍埋拖呢?「呢個問題講?好耐啦,?網民都叫我?一齊;但咁多年?,我?真係冇?喎,可以保持到呢種朋友關係,我覺得幾好呀,但會唔會轉變到親密關係呢?我就唔敢百分百話冇可能?。」

係囉,緣份??,都係戴定頭盔好?。

▲廿年前在亞視被打造成一對後,他跟張文慈多年來保持?緊密的朋友關係,經常食飯見面拍貼頭合照。

▲當年《我和殭屍有個約會》中的「堂本真悟」,亦是此劇其中一個經典角色。

更多新聞