Lucky Me 馮允謙
2019年08月07日15:00

因為約滿和轉公司,馮允謙(Jay)被消失了好一段時間,有說期間他曾遭無?雪藏。「當時因為唱片公司(英皇)合約完?,但(無?)management份約未完,唔可以簽其他唱片公司做發行,變?我冇得出歌。」

望穿秋水,近日終於再有新歌登場。「我一六年約滿英皇時,?年四月派?最後一首歌〈後知後覺〉;然後,上年年尾轉??寰亞唱片,最近就推出?〈聲音導航〉,前後??好三年。」

對一個唱作歌手而言,三年沒有歌曲發表,一定很折磨。所以,原先以為這個訪問,阿Jay應該會吐盡很多苦水,殊不知,他反而說了很多次「我好lucky」、「我好幸運」。

「我真係覺得自己係一個好幸運?歌手!由一一年參加《巨聲3》出道,到一六年(約滿),舊公司(英皇)都好支持,俾我出歌,學到好多嘢,真係好多謝佢?!」

皆因對他來說,入行,他只是為了可以做好音樂。「&#134513家呢個年代,唱片銷量愈?愈少,音樂愈?愈難做,歌手想出歌都好難,所以我仲可以出到歌,真係好lucky、好lucky!」

或許,論際遇、吸金力和曝光率,他可能不及很多同期出道的歌手;但若說到對音樂的熱忱程度和專注度,卻不難想像,他將會是個愈來愈有實力的音樂人——畢竟,他今年才三十一歲。

撰文☆周彩霞 攝影☆梁比利 攝錄☆蔡豪 化妝及髮型☆jf  設計☆吳展滔

PASSOW

馮允謙(Jay)的音樂天份,始於十三歲。「我有個孖生細佬,佢個樣有少少似謝霆鋒,唱歌唔差,好多人話佢靚仔。我爸爸叫佢不如試?(入娛樂圈)唱歌、彈結他,就買?支結他俾佢學,佢學?兩個月,冇興趣,就擺埋?一邊。有日我就諗:如果可以學到自彈自唱就好?!我就??佢支結他,開始學自彈自唱;識彈少少,我又自己學寫歌……就係咁開始鍾意?音樂。」

一一年,他從加拿大回港參加《超級巨聲3》,成了他的人生轉捩點。「當時我?加拿大生活都幾開心,我諗,如果呢個比賽唔得,又冇公司簽,我就放低唱歌呢樣?。點知我就係咁入?行。」

跟他一起回港的細佬,其實亦差點成為當年的樂壇新人。「我細佬?性格,比我更?做娛樂圈。我有叫佢一齊參加、一齊唱,但佢唔鍾意呢行冇私生活,同埋unstable:紅?,可以搵好多錢;一dup,搵錢就好麻煩;佢鍾意做?收入stable??工作。」

正因為收入不穩定,所以女朋友初時也不想阿Jay入行。「佢冇安全感呀。但係我真係好鍾意寫歌,當寫好?隻歌,我會好開心、好期待,想快?有埋詞、編埋曲、聽到隻歌?final product,然後share俾好多人聽……坦白講,我讀多兩個master,可以做好多其他?、搵到更多?錢;但係做音樂俾到我?種exciting,我係explain唔到,做其他?都俾唔到我!」

NOISE

只是做這一行,還有更多其他事情要兼顧,例如人氣。「我初初入行都已經知,音樂圈其實係娛樂圈,唔係單純音樂?世界。我知要?呢行生存,可能要有好多新聞,要create好多noise。」

奈何他本身較內向,不太愛social。「?舊公司,每次做press con或者event,佢哋都會叫我合照時,記得凸個頭出?。『搵食呀!要俾人見到你呀!』?刻我知要咁做?,但做唔到,我?personality比較低調,唔想做呢樣?。又或者係,做event前,我知道要ready同記者?話題,因為我講?唔叻,有時可能會over share?,有時人?問問題,我會答?另一??。」

性格使然,他曾試過很多次在公開活動上,沒有得到傳媒垂青。「?記者可能會諗:『馮允謙?冇?講?喎,唔訪問啦。』但我又唔會介意呢??,如果要紅、要reach到一個好多人認識?地位,我想係因為我?音樂,而唔係花邊新聞;我唔想刻意去做??,?得到人??掌聲。所以&#134513家咁(保持低調),反而覺得舒服,我只係做好自己咋嘛,唔覺得自己蝕底。

「我?呢行carry?心態係:我鍾意音樂,有機會去做,我希望可以做得最好,其他?就冇特別去諗,因為我始終覺得,音樂先係最重要。」

1╱八歲時的阿Jay(右)跟孖生細佬的合照。「好多人都話我細佬靚仔,佢有少少似謝霆鋒,個樣好sharp,又好識打扮,性格其實比我更?做娛樂圈。」

2╱廿一歲的他(左三)與細佬大學畢業,哥哥(左一)與(右起)爹?、媽咪和??也來觀禮。「我媽咪好重視我??學業,入到大學市場學系,佢開心到喊?出?。」

3╱廿二歲回港參加《巨聲3》獲得亞軍後,阿Jay(右)翌年便簽約為英皇旗下歌手,不時跟「巨聲幫」出席活動。「入行初期好好玩,好多嘢做,又有得出歌,好開心!」

BRAINSTORM

一六年,阿Jay跟英皇的唱片合約完結後,卻因為跟無?的經理人約尚有年多,未能跟其他唱片公司簽約,或發行歌曲,導致他有兩年時間冇job冇收入。「?兩年每次同?朋友hang out,佢?又出碟、又開演唱會,又有騷做;我呢?就好似stay??度,唔郁,唔係向前,又唔係向後……?陣我係有少少唔開心,覺得留?香港好難受,驚自己會有抑鬱,跟住我就用之前儲落?錢,去?好多地方旅行,希望可以抒發?自己?情緒,將?煩??放低?香港。」

然後,他帶?結他,去了日本、新加坡、馬來西亞、台灣、澳洲,以及返老家加拿大。「大部分都留?幾個禮拜,??period,我覺得冇白費?,因為每個地方都俾到我唔同?靈感去寫歌,我就?住支結他,咁樣寫?好多隻歌返?。可以話幫?我brainstorm、clear?我?mind。」

那些旅程中所寫的作品,包括最近派上台的新歌〈聲音導航〉。「呢首歌,係我兩年前?東京寫?;首歌係講我?迷失?時候,好需要有把聲音陪伴我??,有?鼓勵?說話,令我?可以繼續堅持,去fight for自己?夢想。」

憑歌寄意,相信導航他繼續追求夢想的「聲音」,一定包括了他的家人、女友和一班圈中好友。「佢?不嬲都冇叫我放棄,唔好再做音樂,因為佢?知道,我入呢行,係因為我對音樂真係好有熱誠!」

1╱之前沒工作和收入的兩年,他選擇周遊列國,帶?結他同行,邊走邊寫歌。「呢?旅程幫?我clear up?自己?mind。」

2╱去年底加盟寰亞唱片,聖誕期間,他(中)與旗下其他藝人(右起)黃淑蔓、蘇麗珊、吳崇銘和梁釗鋒,齊齊開派對慶祝。

3╱相隔三年,近日阿Jay終於有新歌〈聲音導航〉推出。「 呢首歌係我兩年前?東京寫,當時?我好迷失,唔知之後會點。」

▲女友(左三)早已融入馮家,經常參與他的家庭聚會。「我都想做family man,不過before我結婚,我要擺多?心機做?、儲?錢先囉。」

▲跟女友拍拖多年,感情相當穩定。「我?識?好耐,?加拿大已經識。&#134513家我??感情好好。我有個咁好?另一半,我好幸運?!」

Fungs Relationship

阿Jay除了有一個孖生細佬外,還有一個哥哥。「我?三個?感情好好,同爹?媽咪都好close,有?唔開心,都會同佢?傾偈、share。」

他在香港出生,歲半的時候,舉家移民到加拿大,三兄弟便在那邊成長。「我好lucky,有一個好好?屋企。爹?做傢俬生意,好忙,所以(移民)?三十年?,佢都?香港做?,媽咪就自己?加拿大照顧我?三兄弟同??。」

雖然成長期間,父親長期不在身邊,但阿Jay依然視對方是自己的role model。「爹?係個好perfect?男人!我好清楚,long distance拍拖好辛苦,但係爹?同媽咪,三十年?到&#134513家都係咁,但依然保持到好close?關係。爹?每日都會打俾媽咪三次:朝早、晏晝、夜晚,佢會成日都update我?讀書讀成點、&#134513家點,又會同媽咪傾偈,佢?可以咁,好難得!」

現時母親仍然居於加拿大,阿Jay與細佬、爹?在香港。「爹?到&#134513家仲做緊?,仲係好忙,但係我同細佬搬返?香港之後,佢間唔中會?我?屋企執屋同煲湯,又會幫我?洗衫,好少男人會係咁好!

「所以,我真係覺得自己好lucky,屋企人又好、女朋友又好、?朋友又好,又可以做到我鍾意?音樂,我真係好幸運!」

結果,這篇訪問,阿Jay的「苦水」成份,幾乎接近零。

更多新聞