【專訪】焦媛獨唱音樂劇唱出20多首王菲金曲 以與亡父相處為主題
2020年01月21日11:18

如看不到 請到Youku

舞台劇演員焦媛將於2月14日至16日在屯門大會堂演出獨唱音樂劇《約定香奈兒》,此劇是以她和亡父相處,真人真事改編的戲劇。焦媛父親於20年前離世,成為焦媛內心解不開的遺憾,後來編寫了《約定香奈兒》劇本。焦媛今次音樂劇中,配以陪伴她成長的20多首王菲歌曲:「王菲的《約定》歌詞好適合,可是排練一直情緒崩潰!」

《約定香奈兒》劇本以自身故事為藍本,舞台劇經驗豐富的焦媛直認與過往的演出感覺大不同:「成日都有幾隻歌唱唔到落場去,因為情感太飽滿,係好貼身自己嘅經歷。例如《償還》嗰隻歌,又或者王菲嘅《寒武紀》,仲有一隻係王菲嘅《約定》,所以劇名都叫《約定香奈兒》。呢幾隻歌次次去到排練我都失敗,但我會克服,演出時一定唔會!」

談到音樂劇海報上有京劇造型,焦媛指她的爸爸來香港之前於北京是一個京劇演員:「佢都影響咗我喺舞台藝術上嘅追求。變咗爸爸過咗身20年,咁我就好想紀念佢懷念佢,所以用京劇造型做海報。」

透過今次的音樂劇,焦媛表示不少人都會出現自困的情況:「有時我哋自己可能好少嘅嘢,但當局者迷,自己會執迷落去,令自己加咗好多負擔。但局外人一睇,根本係一年好容易放下嘅事,所以希望大家放開啲,唔好執迷不悟,其實做人會輕鬆啲開心啲。」

微博香港請你睇焦媛獨唱音樂劇《約定.香奈兒》
讚好微博香港 FB專頁或關注「微博香港娛樂」微博+答中有關問題,即有機會得到焦媛獨唱音樂劇《約定.香奈兒》門票2張(名額4名)! 截止日期:2020-1-31(23:59)
問題:焦媛在今次音樂劇會唱出哪位歌手的金曲?
答案:
你的名字:
性別:
聯絡電郵:
聯絡電話:
只需輸入下圖中所見的數字,然後按下「提交」即可。

更多新聞