【別太鞭屍】拍檔陸浩明錯講香港是沙士源頭 麥明詩發聲助解圍
2020年02月18日15:47

陸浩明(6號)日前於TVB節目《後生仔傾吓偈》內,錯講香港是2003年沙士的病毒源頭,引起網民不滿而遭圍剿!雖然6號多次在網上發文認錯,但仍然未平息網民怒火。拍檔麥明詩日前再度開腔助6號解圍,呼籲大家「別太鞭屍」:「希望大家可以把槍口對准啱嘅位置」。

麥明詩又坦言發聲對自己沒有好處,但現在她比較少顧慮,所以忍不住為事件講多句。麥明詩今次已是第二次為6號發聲:「有幾次我同fyy(馮盈盈)出大show出錯佢都幫我地(哋)補獲(鑊)carry我地(哋)」。麥明詩希望網民能將槍口對準問題所在:「佢係錯,而我之前未睇清楚段片就評論咗都係錯,節目組冇修正係錯,但希望大家關注咗呢件事之後,可以將關注放喺啲真係黑心、不道德、埋沒良知嘅人上面。謝謝」

From:微博/陸浩明6ho

From:微博/陸浩明6ho

From:微博/港劇辣評社

毛毛蟲0213:【On.cc】【沙士源頭係香港】陸浩明講錯嘢連環道歉

網民情緒好激動!

Advertisement
無綫J2台節目《#後生仔傾嚇偈》一向多人睇,皆因一班年輕人圍埋講嘢有話題夠爆,當中馮盈盈出名唔留口,成日都會變為網民熱話,尋日播出嗰一集,一句「香港係沙士病毒嘅源頭」喺網上引起極大回響,不過今次唔係馮盈盈出事,竟然係一向穩陣嘅陸浩明!
講番少少資料,沙士(「SARS」嚴重急性呼吸道症候群)最早喺2003年於廣東省發現,由旅遊、商貿、移民迅速擴散到香港,最終香港有數百宗死亡個案。當時陸浩明講錯呢一句「因為嗰時香港係病毒源頭」之後,身邊嘅馮盈盈已經即時澄清,不過網民唔接受喺各大討論區等開Po怒插陸浩明,話佢成40歲人親身經歷過點會講錯?有人指出錄影節目為何不在播出前先刪改,似有「戙」陸浩明嘅嫌疑。亦有網民認為人誰無錯?清談節目失言都係好正常事,相信係咁無綫先冇刪到呢一part!
事件愈演愈烈,於凌晨時段陸浩明喺IG先後出兩個Po道歉:「再一次,同大家講聲唔好意思,對唔住!因為一時疏忽,口快過腦,喺節目講錯咗重要資訊,但當時掉以輕心,冇即時糾正令大家誤會,真係對唔住。之後如果小弟要提及重要資訊會更加小心!小心!小心!」雖然係咁,但係群情仍然洶湧,睇嚟呢件事都唔會咁快平息。 -- 毛毛蟲0213

From:微博/毛毛蟲0213

From:微博/毛毛蟲0213

陸浩明6ho:是日返工,口罩fashion 粉男look[給力][給力]
#陸浩明##後生仔傾嚇偈##武漢加油# http://t.cn/RJycfbu ​ -- 陸浩明6ho

From:微博/陸浩明6ho

視頻精選
更多新聞