?女神S話 周秀娜 陳靜
2020年04月22日14:41

這個素人都可以當女神的年代,神的質素愈見參差,不過周秀娜(Chrissie)跟陳靜(Dada),從來都在「神界金字塔」的頂層靚位,不受外間任何「曲線」影響。

要一次過集齊女神s,只有大時大節才有可能,她們於賀歲片《家有囍事2020》中合演姊妹花,令「兩神同場」終於解鎖。

周秀娜表示:「之前就算同Dada拍同一部戲,都冇對手戲,今次終於見證到佢H吸引力,真係好強勁!」

其身旁的Dada則稱:「娜姐點打(動作場面)都冇怨言,係我H學習對象!」

二人一唱一和的客套說話,充份表現出她們的社會生存之道。豬年過得豐盛,鼠年來臨之始,周秀娜跟陳靜不約而同地都對新一年有所期盼,女神s,並非只有軀殼見得人,腦力才是她們最有力的資產。

撰文☆吳靜 攝影☆蔡豪、林建安

髮型☆Amber Tse@IL Colpo Central(On Lan Street)(周秀娜)、Louisa(陳靜)

化妝☆Circle Cheung @NDnCo. (周秀娜)、Louisa(陳靜)

服裝提供☆SPORTMAX CODE(周秀娜) 場地提供☆The Stadium Bar & Restaurant(觀塘) 設計☆李浩然

Chrissie的……十年

論社會的生存之道,去年已入行十年的周秀娜,感受最深。「入行十年係我去年H最大事件,而且變化仲好大添!因為合約H問題,我要成立自己H工作室,去接觸一啲好唔熟悉H範疇,好似點去開始一間公司、計劃未來H方向??我一睇到啲文件就一頭煙,所以要不停去學習。

「去年開始,我係有好大壓力,除咗幕前H工作,仲有好多濕碎嘢要搞,有一排我係好??,個人完全專注唔到,好彩身邊有好多朋友,佢哋都會幫我、俾意見我,家睇番,就會覺得唔係乜嘢大不了H事。」

十年下來,由模特兒成為老闆,但周秀娜自認初心不變。「我自己係keep住向前看,以前H事會回顧,但一次就算。好似今次拍《家有囍事》,我做Dada家姐,拍H時候我會諗起細個,有一年時間得我同細佬兩個人住,因為爸爸媽媽落咗嚟香港。

「屋企人係我工作H最大動力,家我仲係同佢哋住,爸爸每日都送我落樓開工,睇住我上車。」

祖籍潮州的她,家庭觀念極重,「尤其過年,一定要一家人聚埋一齊,加埋朋友一齊賭吓發吓新年財,哈哈!雖然家我要派利是,但我仲好懷念細個?利是嗰種興奮心情㗎!」

▲家庭觀念非常重的她,現仍跟家人同住。

▲去年成立工作室後,周秀娜(左二)跟其團隊,全體到北海道拍攝節目。

▲能加入《家有囍事》大軍,周秀娜跟Dada也表示十分興奮,前者表示:「呢個係一個經典品牌,家我每逢過年都仲煲緊92年版,哈哈!」

Dada的……理想科生活

跟周秀娜不同,Dada為家中孻女,但她跟胞姊的感情十分親厚。「去年我拍咗幾部電影,剩低H時間就主要陪屋企人。我鍾意拍喜劇,咁樣可以令我記住開心H感覺。我愈嚟愈發現,要自己開心,其實唔需要一啲好特別H事,只係同屋企人一齊,就已經係最簡單H快樂。

「我家姐有三個小朋友,兩個女一個仔,多咗佢哋,令我多咗一個快樂H元素。我一唔使開工,就會幫手湊仔,換片不論『大小』,我都冇問題,哈哈!」

深明快樂源於生活,Dada笑稱:「湊住啲姨甥女、姨甥仔就已經係我H理想生活,呢種快樂我喺豬年係有H,新一年我想保持呢種愈簡單愈快樂H生活。」

▲Dada與胞姊十分親密,經常幫手照顧三個姨甥。

▲去年她演出的《Baby復仇記》,成為東京國際電影節開幕電影,令她深感被認同的感動。

Dream house……不是屋

雖為湊仔熟手女工,但Dada卻認為,製造「自家出品」還不是時候,她一臉憧憬的說:「呢啲嘢,除咗你揀人,人揀你之外,timing都好重要,我就暫時未遇到呢個人,所以連dream house我都未有。我一直覺得,『Dream house』唔係一間屋,而係一個人,要有佢H出現,再同我一齊去建立,先至會有我理想H家出現。」

對Dada的「Dream House論」,周秀娜一邊聽一邊點頭認同。「要搵到一個人令我有『家』H感覺,一啲都唔容易!喺我心目中,無論外面發生咩事都好,我返到屋企都會好relax,但暫時除咗我爸爸,都未有一個男人可以俾到呢種安全感我??」

於是,在未有感情寄託之時,安全感還是來自近身錢,二人對此也抱穩陣態度。周秀娜表明:「我唔會買股票,之前我有研究過,覺得要花太多時間睇股市行情,平時已經有好多資訊要接收,要再花時間同心機去睇股市,我真係無能為力。最穩陣都係投資磚頭(置業),雖然係比較長線H投資,但起碼保值先。」

Dada就一早跟胞姊拍住上,「我媽咪一早教落,要投資最好係買樓,所以十幾年前,我同家姐就夾份買咗一間唐樓,然後就keep住做吓功課,將嗰個唐樓單位,慢慢愈換愈大,咁就係最好H投資啦!」

▼享受一人旅遊的周秀娜,曾踏足南美多地。

▲雖然去年曾傳出跟余德丞(中)的緋聞,但她表示對方只屬朋友。

喜……有此理

除了食字,「喜」還是女神們有感而發的另一番話??

Dada:「人大咗,記憶力都冇以前咁好,所以家我會選擇性去記一啲嘢,只係記住開心O既嘢。」

她身旁的周秀娜大表贊同,「拍喜劇最好,可以令自己都開心,人生係要充滿喜樂。」

為人生增添喜樂,要身體力行,二人亦喜感十足,拍照時也自得其樂,未收得工,就要「苦中作樂」。這不正是香港人刻下最需要的東西麼?

▲Dream guy尚未來臨,除姨甥外,Dada的另一至愛就是其愛貓。

視頻精選
更多新聞