Tomorrow Will Be Fine 張文慈
2020年05月14日13:00

多得新冠肺炎帶挈,令電視劇這種「原始娛樂」,收視重上高峰,也令演出《法證先鋒IV》首個單元的張文慈,演出被網友激讚。

她只淡然地說:「我只係將自己?人生經歷投放落去,因為我以前睇咩都好黑暗,令我睇?好悲觀。好似&#134513家咁?環境,叫做要咬老本?時候,俾?以前?我,已經驚到死啦!但&#134513家?我,就識得隨遇而安,最壞?打算都係賣?&#134513家住?層樓,租樓住囉!」

明明都是「明天會更好」,用上另一語言,多了一個發音,觀感又好像有所不同。就如四十八歲的張文慈,因信仰而令自己充滿正能量,拾回應有的信心,才能真正地笑看人生。

撰文☆吳靜 錄影☆何國豪、林建安 設計☆吳展滔

演員

曾幾何時,張文慈是圈中其中一個性感的象徵,電影有《制服誘惑》、電視也有《縱橫四海》,她的身材蓋過她的演技,要外界正視其演員身份,反而要等到一六年,她加入TVB之後,那一年,是張文慈入行廿周年。「以前我好冇安全感,成日覺得如果我唔行性感,?人就唔會睇我,亦唔會有人搵我拍戲,成日好驚俾人淘汰。拍?陣又會唔開心,成個人睇?都好灰。

「&#134513家我會覺得自己唔係靠樣、靠身材,亦都冇得靠。講真,&#134513家我都唔細啦!仲去Chok個性感樣俾人睇??嘩!唔好搞?咁??啦!」

說起《法證IV》的角色,張文慈相當雀躍,原因並非網友的海量Like,「?個角色塊面有撻胎記,初時冇咁大撻?,係我提議整大?,咁先放大到佢?恐懼,令我更加入戲。

「我希望人?會睇我?戲,所以一直都做一個演員應該做??,&#134513家做到梗係開心啦。?緊有另一個角色,係我有信心可以令人睇到都開心?,我睇play-back?時候,甚至發夢都會笑,哈哈!」

1╱九九年的《縱橫四海》,張文慈視之為被標籤成「壞女人」的作品,「?陣出街都包到?,好驚俾人認得出。」

2+3╱她自言現在已豁出去,不論在《法證IV》中素顏演出,還是在未播出的《木棘證人》中,演繹恨嫁中女,她也揮灑自如。

慳D

笑聲,一度是張文慈人生中最缺乏的東西,父母於她四歲時離異,張爸爸獨力支撐她四姊弟跟??的生活,她有表示過,當時父親最錫胞姊,??則偏心兩名胞弟,令排行第二的她較獨立,也缺乏安全感。「細個?時候,爸爸要搵食,邊度有時間同我培養感情?可能因為咁,我以前就覺得冇人錫我,成日收埋自己。

「但係我同屋企人好close,爸爸同我返同一個教會,我&#134513家有時間都會同佢去?旅行,之前去?台灣,本來三月book?去日本,&#134513家就梗係取消啦!」

為了讓胞弟安居,她還出錢出力。「本來我同呢個細佬住?,後來我弟婦生BB,屋企住唔落咁多人,我就加按住緊層樓,再搵人擔保借多一筆錢,先買到層樓俾佢住。我應承過??,要照顧呢個細佬(哽咽),佢係打工仔,好難買樓,我做到?就做。

「我唔係好有錢,亦都冇投資股票,所以我好慳?!?緊架車有成十幾年冇換過,除咗登台用?晚裝,買?衫通常都係百零二百蚊件,但係應該使?錢就要使囉。」

1╱雖然年輕時跟父親疏離,但她把握當下,有時間便會與老父外遊。

2╱與家人感情深厚,張文慈更視兩名姪兒如己出,經常於IG上載其親子活動。

3╱開始到內地登台,也是為了生計,現在張文慈已相當老練,飲歌也有不下十首。

不要驚動愛情

自己疼錫的胞弟已是兩子之父,張文慈還是孑然一身,但她並不?急。

「我以前吸引?男人,都唔係想同我過世?,甚至乎有?仲同我講,以為我係??好溫柔、好女人?女人,其實我就完全唔係?回事。睇我個樣唔似,但我係??一拍拖,係會廿四小時standby等男友call,咩都會幫佢做,通廁所、換燈膽、煮麵??完全就晒?個男人。」

幻想與現實的距離,令張文慈不止一次在情路上摔倒。「我試過被飛?陣,捉住個男人隻腳唔俾佢走,然後俾佢踢番轉頭。另外有一個,?離開我?時候同我講:『Pinky,其實你係一個好好?女仔,但係你愛你自己多?啦,我連想買碗麵俾你,你都唔俾機會我做,我唔知點去愛你。』

「即係我太tough、唔夠溫柔,同我?外表有太大反差,於是我咪去學做女人囉。我記得朱茵送過一本書俾我,叫《男女大不同》,俾我學咩係男人同女人;跟住我再買多本書,叫《會撒嬌的女人,最好命》。?時我諗,我樣貌OK?,點解冇一個好?男人愛我??」

久而久之,她由渴望被愛,到從信仰參透人生。「呢十年?我都冇拍過拖,壽仔(吳廷燁)??由始至終都係好兄弟。以前我會好恨被愛,好恨有一個男人,但&#134513家,我就覺得好似鄭秀文隻歌咁,〈不要驚動愛情〉,我寧願等一段好?,好過自己周圍搵囉。

「幾年前,我識過一個男人,當我以為可以同佢開始?時候,我發現佢呃我,於是我都即刻斬纜。以前冇男人,我會覺得係咪自己有問題呢?&#134513家我知道,係真?緣份未到?。」

1+2╱與吳廷燁的緋聞,由九十年代尾傳至現在,她坦言跟對方從來都是好兄弟。

3+4╱信仰令張文慈重生,也令她跟昔日拍檔如鄧萃雯、張柏芝等,成了更親密的教友好姊妹。

愛自己

張文慈一再強調,屬於自己的幸福尚未來臨,未有機會與她的Mr. Right相愛,她也時刻準備妥當——愛自己。

事例一: 昔日為了搵食,她不會推戲,「代表作」包括高驚嚇程度的《生人勿近之問米》。「我唔鍾意拍鬼片,除咗信仰關係,我拍咩都咁投入,做女鬼搞到自己好辛苦,除非係搞笑戲啦,否則我都唔想辛苦自己。」終於,她懂得善待自己。

事例二:其手機屏幕,用上close up的大頭照,原因?「靚囉!」

沒有把簡單事情複雜化,從生活的瑣事中,讓自己快樂,你學會了沒有?

更多新聞