盈盈自認時裝品味差 靠老公教路
2020年06月11日03:00
思明客串一集,希望此角色以後再有機會同觀眾見面。

【星島日報報道】無線處境劇《愛.回家之開心速遞》早前於九龍灣拍攝外景。劇情講述單立文跟湯盈盈逛名店,客串的莊思明被豹哥的外型及穿搭所吸引,即場邀請他做模特兒。

豹哥豹嫂的穿搭向來都非常吸晴,豹哥謙虛地表示從小就對時裝潮流略有研究,再加上入行後明白穿搭要吸引目光。談到多年來可有人向他請教?他笑說:「呢啲好個人,我嗰套好難放喺第二個人身上。」湯盈盈笑說:「我着衫好差,我有問過豹嫂,佢又係咁答我,家樂着衫仲好過我!」

疫情嚴峻,談到是否很久沒逛商場?湯盈盈笑說:「係啊!都係用手機買,好想買野,不過拍緊劇。」盈盈透露兩女兒的衣服同樣都是在網上購買,她選擇後會給家樂過目再作修正。談到兩女兒會否對款式有要求?她說:「有啊!家姐鍾意公主啲,細妹鐘意型格啲。所以買好多衫俾細妹,因唔想着家姐啲衫。」

此外,莊思明今次客串了一集,拍攝時勾起不少回憶,因入行第一套劇集就是《愛.回家》,她說:「一拍就四、五年,到現在都會同其他演員定時定候見面。」她希望今次的客串角色,往後再有機會同觀眾見面。談到政府鼓勵留家抗疫,她如何打發時間?思明透露因男友楊明的燉湯店暫時人手短缺,晚上會抽時間幫手送外賣。問到可有支持楊明主演的新劇《機場特警》?她笑說:「第一集我哋一齊睇,當時係佢人生中最瘦最大隻的時候。我都有問佢依家係發生咩事?不過都OK啦,佢依家都唔係肥。」

更多新聞