【潛力股!】港姐張嘉兒晒童年照 同大囡餅印一樣
2020年07月23日14:49

2007年港姐冠軍張嘉兒2015和老公Nathan結婚,婚後育有2女,隨著大女的出世就淡出幕前。闊別3年,直到最近宣布回歸TVB,拍攝新一輯《陀槍師姐》。張嘉兒不時在社交網分享2個囡囡生活照,3歲的大女更是愈來愈似媽媽,昨日張嘉兒網上分享了一張童年照片,再叫大女擺同一個姿勢作對比,兩母女簡直如餅印一樣!

張嘉兒說:「每個人都話我同我個女好似樣,究竟我哋嘅餅印程度係有幾高?你哋會唔會搵到張餅印得過我呢一張嘅相呢?唔怕羞嘅請分享。」

張嘉兒:依家有時都會帶家姐出去空曠嘅地方放電,但係妹妹就留係屋企。我有好多朋友都成14日冇出過街,但係自問真係做唔到,唯有揀啲冇乜人嘅地方去,保持個人衛生,多洗手,出去吸收下空氣。
大家繼續加油!希望所有患 http://t.cn/A6h8fFZt ​ -- 張嘉兒

From:微博/張嘉兒

張嘉兒:尋晚臨瞓前同呢個女仔傾偈
我問佢媽咪老咗嘅時候
你會唔會照顧我。
佢諗咗一諗
突然間喊
好可憐咁話
媽咪
我唔捨得你變老人家呀。

原來我成日都話
唔捨佢大得咁快
佢同樣地
都唔捨得我變老。

多謝 http://t.cn/A6z5dwnX ​ -- 張嘉兒

From:微博/張嘉兒

張嘉兒:我細女話咁快聽日就一歲啦
聽日我全日都要開工
所以同唔到佢慶祝
今日就早一日同佢切蛋糕
同埋落公園玩

其實都好想同佢搞一個
大型啲嘅派對
邀請曬所有親戚
不過因為疫情嘅關係
只係留喺屋企
同家人 http://t.cn/A6A9MbKv ​ -- 張嘉兒

From:微博/張嘉兒

張嘉兒:9/10位新手媽媽都一定有遇到過餵人奶嘅煩惱。
根據非正式統計,我諗5/10個或以上都有因為呢一件事而喊過。喊嘅原因可能係乳頭痛,奶量唔夠,得唔到屋企人支持或者產假放完唔知點算好。唔知你又有冇呢個情況發生呢?

我有營養學嘅background再加埋自己都餵左自己個女人奶兩年,對呢一方面亦都做咗好多research,所以今年寫咗一本關於餵哺母乳嘅書。

我嘅目的係想幫新手媽媽做好準備,解決不必要嘅煩惱,希望佢哋可以好有自信咁餵BB。

我本書嘅書名叫做Mama College餵哺母乳教室,一本有質素,訪問左超過350位媽媽嘅總結。當然亦都有我自己親身嘅個人分享。

希望大家會支持我同埋支持咁多位餵哺母乳嘅媽咪啦。

嚟緊書展會開始買呢本書啦!
到時希望見到大家。

20/7 5:00pm
香港會議展覽中心
1號館1D B02
萬里機構攤位

#mamacollege張嘉兒
母乳餵哺教室 -- 張嘉兒

From:微博/張嘉兒

From:微博/張嘉兒

From:微博/張嘉兒

 

視頻精選
更多新聞