陽光路上遇到你 黎瑞恩 馬浚偉
2020年08月25日13:03

不只談情,人生,無時無刻也講Timing。

相識廿多年的黎瑞恩和馬浚偉,早前才真正在工作上合作:後者自編自導自演的舞台劇《男人40CEO》。正式開始排練一個月,二人僅用了兩個星期,便培養出獨特的默契,訪問期間,他們隨着現場的音樂伴奏,合唱一首首的歌曲,沒有事先綵排的〈甜蜜蜜〉、〈忘不了〉跟〈新不了情〉,一唱一和,令拍照現場儼如小型演唱會。

「我同馬仔識?好多年,通常都?WhatsApp聯絡,只係食過一、兩次飯??呢兩個禮拜,日日都見到佢,我直頭覺得(忽然聲線高兩度,加心心眼表情)佢好叻呀!」

稱讚人的黎瑞恩即時大笑,被讚揚的馬浚偉就一本正經表示:「咁多年?,我?雖然唔係經常見面,但我都好留意阿恩?行蹤,舊年佢?澳門開演唱會,我都有去睇;佢?Social media度,都有留意我?工作。」

二人藉舞台散發陽光,在這極度需要正能量的時刻,Timing剛好。

▲90後的「少年」、「少女」,二人的金曲為一代集體回憶。

撰文☆吳靜 攝影☆林建安、梁比利 協力☆何碧珊

場地提供☆NH5 Studio 設計☆美術組

貼地

相識多年,可以是點頭之交,也可以是似黎瑞恩跟馬浚偉般,惺惺相惜。馬浚偉稱:「當年我寫第一個舞台劇劇本《偶然.徐志摩》?時候,就已經好想搵阿恩做『張幼儀』,但係佢答我:『唔係呀?你想我死咩?』」

黎瑞恩即接?表示:「因為我冇記性,徐志摩仲要係文言文,好斯文??,同我個人好唔?合。今次我都係同佢講:『你唔好搞我啦!』但係佢問?我三次,我覺得好有誠意囉。」

這次馬浚偉筆下的角色,女主角為一名面懵心精的「豬秘書」,他稱撰寫劇本時,有想?黎瑞恩,「寫『朱玉珍』?時候就諗起佢(黎:「點解呢?」)你唔覺得朱玉珍、黎瑞恩好似咩?寫一個角色?時候,我腦裏面通常出現三個演員,今次呢個角色,其中一個演員就係阿恩(黎:「咁其餘兩個係邊個呀?」)。蛇咬都唔講!」

選角過程要保密,但馬浚偉對欣賞黎瑞恩的優點,就全然公開。「阿恩係一個好貼地?人,佢係會行街市買??人,咁樣先唔會同生活脫節,戲劇係?自生活?,如果生活離地,就冇可能做到戲劇。

「而且排練?唔係太耐,已經見到佢Pick up得好快,唯一要Tune佢?,係聲線?抑揚頓挫;仲有驚佢戒唔甩?台上同觀眾揮手、打招呼,因為歌手慣?咁做。」

▲一六年首演的《偶然.徐志摩》,為馬浚偉首個身兼多職的舞台劇,他更稱當時已有跟黎瑞恩合作的念頭。

▲他的另一作品《生前約死後》,還有舞台劇及電影兩個版本。

太認真

初涉足劇場,黎瑞恩不忘感謝「前輩」馬浚偉。「我完全唔識舞台劇,連對住個劇本讀,都可以讀錯,可能我有讀寫障礙啦!但我聽番圍讀時?錄音,就唔會錯?喎。第一日開工,馬仔就叫我俾兩日時間佢,教我關於舞台劇?事。

「以前唱歌?時候,都有拍?電影、拍?劇,但係?陣時細個,完全冇認真對待件事。如果我當時認真?,我估我會有好多得??。雖然&#134513家年紀大?,仲有一個機會俾我嘗試,所以我會好珍惜。」

珍惜以外,她也跟拍檔一樣有堅持。「我應承佢做舞台劇,其實附帶一個條件?,就係佢唔可以鬧我,佢鬧我我就嬲佢!我聽過佢好多是非,但我識?佢,又唔係好似人?所講咁。到&#134513家同佢一齊工作,咁多日以?,見到佢點對人,都要同佢平反?。佢太認真,會令到一?人有壓力。」

馬浚偉也即時補充:「我認真,因為要尊重成件事,所以一定有要求。藝術要有所堅持,而且我身兼數職,有?朋友仔只係?眼於我演員?身份,忘記?我都係導演,就會有?唔舒服。」

惟黎瑞恩明白他的處境,更試過帶十六歲女兒Sheree觀看排練,她稱:「我個女問我:『媽咪你做咩戲呀?』,我就帶佢睇排戲,佢仲話要增肥支持『朱玉珍』,實質係佢自己肥?!」

▲對於媽咪首次演出舞台劇,黎瑞恩兩名子女也十分支持。

▲在舞台上唱歌,自然難不倒她,但在舞台上演戲,她則自稱新手,仍在努力學習中。

不成正比

現時團隊一周排練五天,對新手黎瑞恩來說,又是囡囡現身的時候。「我個女鬧我,點解日日都去排戲,成日都冇假放(馬:「有呀!一個禮拜放兩日假?!」)但我希望我?人生充滿自由囉!雖然我有?朋友做完舞台劇,都同我講,做完一次就會愛上,但係舞台劇用得我?時間太盡,我係冇腳?雀仔??,&#134513家就好似返學咁??」

她身旁的馬浚偉,則看透世情地表示:「舞台劇就係咁,佔用好多時間,但賺到?錢就好少,付出同收穫唔成正比,break even已經要偷笑??不過係值得?。」

▲舞台劇定於九月公演,惟疫情不能預期,身兼出品人的馬浚偉,早已有兩手準備。

▲黎瑞恩於電視劇的演出,要倒帶至九七年的《孝感動天》。

▲近年醉心製作舞台劇及電影,馬浚偉上一次擔演的劇集,已是一八年的《深宮計》。

幸運就是有夢想

即使付出跟收穫不成正比,馬浚偉還是對舞台藝術,有所堅持。「所以我都要搵多?錢,先有本錢燒!」

幸運的是,他的堅持也有一定的回報,這次,多了黎瑞恩這個好拍檔,「我應承馬仔演舞台劇,仲有一個特別?原因,佢話好多劇場?朋友仔,好耐都冇?做。我?做?話,佢?就有多?收入。」

馬浚偉接?說:「如果九月疫情繼續,我就會延期明年先開。開一半(劇場只坐一半滿)我都死啦!雖然使??錢,好似宣傳、租場?Deposit,都係報銷?,但都係我可以承受到?,咁好多嘢唔係淨係為錢?。」

理想、夢想也不能用金錢衡量,但可以如馬浚偉般,經濟上無後顧地堅持到底,才是最幸運。

▲▲訪問期間,馬浚偉跟黎瑞恩一時隨着音樂高歌,一時前者壁咚對手,兩個星期已培養出默契。

視頻精選
更多新聞