山頂美食:【米芝蓮三星高級食府!主打地中海意式風味!每日新鮮製造意大利麵/意式雲吞/麵包】- FIAMMA
2020年10月13日17:00

太平山頂最近新開咗一間米芝蓮三星高級餐廳,餐廳菜式以傳統意大利家庭菜方式烹調,保留意大利家庭美食嘅精髓。當中有不少食物都是自家製的,例如每天新鮮烤焗的麵包多款新鮮意大利麵,還有意大利芝士雲吞。 菜式方面就有薄切牛仔肉配沙律烤西班牙八爪魚配香辣蕃茄醬意大利皮埃蒙特牛肉他他配黑松露等等,款款都各有特色,呢度仲提供多款素食前菜主菜,讓素食者又可以多間餐廳選擇!

布拉塔水牛芝士配蕃茄配橄欖油及羅勒麵包粒,口感清新的開胃前菜。

意大利皮埃蒙特牛肉他他配黑松露,肉質軟腍的牛肉配上芝士及鵪鶉蛋黃,賣相精緻。

烤西班牙八爪魚配香辣蕃茄醬,賣相很有特色,原條八爪魚鬚呈上,極為鮮味!

海膽烏魚子意粉,鮮味十足的海膽烏魚子,再配上新鮮海膽點綴,讓食客嘅味蕾充滿驚喜。

意大利芝士雲吞,每日新鮮製作的自家雲吞可選擇配上豬肉餡及牛肉餡。

龍蝦湯海鮮燴飯配西西里紅蝦,配帶子、青口及魷魚,口感層次非常豐富。

傳統意大利薄餅,包括辣豬肉腸蕃茄水牛芝士薄餅及18個月風乾巴馬火腿薄餅。

意式奶凍配野莓醬,甜品同樣不會令大家失望,奶香濃郁的奶凍配上精緻野莓醬點綴,樣貌非常精美。

酥脆奶油黑朱古力脆卷,以質地柔軟的Ricotta芝士配上黑朱古力碎、開心果粒及糖漬橙皮碎粒。

多款早餐款式,除了散點午餐和外賣輕食,更提供多元化美食。

FIAMMA

地址: 山頂山頂道118號山頂廣場地下G02號舖

營業時間

星期一至星期五11:00am至10:00pm

週末及公眾假期 8:00am 至10:30pm

電話: 2657 0800

官網: sandshospitality.com

文字來源:香港人遊香港

The post 山頂美食:【米芝蓮三星高級食府!主打地中海意式風味!每日新鮮製造意大利麵/意式雲吞/麵包】- FIAMMA appeared first on 香港人遊香港.

視頻精選
更多新聞