我的花花世界 李璧琦
2021年01月05日13:22
李璧琦
李璧琦

追尋夢想,從來沒有年齡限制。

四十二歲的李璧琦(Becky),早前決定離開效力了十二年的TVB,沒有了遮蔭的大樹,但她也不是經不起風雨的小花。

「演戲、做主持好似愈做愈好,由始至終,我都係想做音樂,但呢兩樣?都同音樂無關。離開,我係想人?諗起李璧琦,都會諗起係同音樂有關,於是我就跳出去,做自己想做?事。」

她的音樂造詣深厚,畢業於浸大音樂系,又考獲專業導師資格,既是藝人,也是聲樂導師,雖然際遇令她一度未能如計劃般,透過音階尋覓理想,但她視之為訓練,「TVB係一個訓練場,令我更加全面,就好似我周圍?繡球花,唔係得一朵花,而係有好多朵花仔,集合成為一大?花。

「我做主持、拍劇、拍電影、唱歌、VO??如果就咁獨立睇每一朵花,都係比較平淡、普通;但將佢?砌埋一齊,變成一朵繡球花,又幾燦爛喎,會想望耐?喎。」

走在花花世界,不一定要紙醉金迷,踏實地走?走?,也許就如李璧琦一樣,走出自己的天地。

撰文☆吳靜 攝影、錄影☆林建安、梁比利

髮型☆Leighton Aveda Simon 服裝提供☆Noveltylane

場地提供☆北角匯、明珠海景 設計☆美術組

兜轉藝路

硬件所限,令高挑的李璧琦予人成熟、幹練的印象,事實是她把少女心隱藏得十分完美:自稱是紫色控的她,得知港島某大型商場有紫色花卉展,便提議:「如果可以去?度做訪問就好?!」願望滿足了,訪問時她的心心眼不缺,還出動私伙攝影機,狂拍珍藏。

堅強的外表下,李璧琦的心思十分敏感,源於十歲時的一次巨變。「?時爸爸、媽媽離婚,我唔知發生咩事,仲以為係因為我話要去海洋公園,令到佢?嗌交??自此我就唔鍾意笑。」

成長於單親家庭,又有深厚的音樂底子,驅使她於不同的校際音樂比賽中,尋找成功感。「當時我?夢想係做音樂劇,又參加好多校際比賽,因為我中學?早會上,老師會朗讀學生贏?校外比賽?名單,聽到自己個名係咁出現,係開心?,但亦都令到我『睇唔到人』,對眼生?呢度(一指頭頂)。其實係我唔識得同人溝通,?屋企我係完全唔出聲?,?出面又點會識得同人溝通呢?於是?同學都覺得我好囂,所以?個時期我係冇朋友?。」

為了走上舞台,李璧琦忍受孤獨,同時繼續參加大大小小的歌唱比賽,包括九六年的「新秀」,及九九年一個唱片公司主辦的選秀活動。「兩次我都未夠十八歲,都係因為媽咪唔批准,佢覺得,我哥哥做?醫生,就好想個女做到律師,所以我就繼續讀書,不過唔係讀Law,仲一邊做補習,諗住儲錢去外國讀音樂。」

??年,在浸大攻讀音樂系的她,為了十萬元冠軍獎金,參加了雜誌舉辦的校花選舉,雖然失落冠軍,但她因而簽約模特兒公司,「再度」踏入娛樂圈。「其實到畢業,我都未真正決定到自己想做乜?,所以就做過Model,同時又諗,點解我咁想唱歌,都冇一個機會俾我呢?」

1. 在音階起跌中找自己,她參加了不同類型的歌唱比賽,入圍「新秀」外,她還在昔日BMA舉辦的選秀活動中奪冠,但在家人反對下,沒有入行。

2. 拿慣了冠軍,但不擅與人溝通,性格就成了李璧琦口中的「睇唔到人」作風,冠軍獎座及錦旗背後,是孤獨。

一份長工

機會總在不遠處,當李璧琦懷疑人生之際,開始當兼職司儀的她,於一個周年晚會上,巧遇六叔與方逸華,更獲後者引薦入TVB。「方姐將我個電話號碼,pass?俾樂小姐,樂小姐搵我?陣,我仲反問佢係咪請我做文員,但係佢話:『我請你做藝員呀!』又問我想做?咩,我話我想唱歌,當時仲未有『星夢』,佢就話冇?咁?機會,於是我入TVB?時候,係?明珠台做主持。

「過?一、兩年,珍姐(曾勵珍)搵我,又問我想做?咩,今次我醒?,冇再話唱歌,只係話想要一份長工,我唔知道長工代表咩,但當時我真係好想要一份長工,於是我就咁樣同珍姐講,講完佢話:『得?!你出番去啦!』。隔?一段時間,我就被指派做《誰家灶頭無煙火》。因為sit-com(處境喜劇)冇定幾多集,對佢?講就係一份長工,而我就有第一次演出sit-com?機會。」

輾轉之下,李璧琦開始了其演戲生涯,十二年下來,她演出過超過三十套劇集,但她從未忘記其歌唱夢。

3. 於一個周年晚會上擔任司儀,還跟座上客六叔及六嬸合照,後者賞識她,引薦了她加入TVB。

4. 跟吳錫輝(右二)主持《輝哥為食遊》,除了可一展所長,她更因而廚藝有所進步。

5. 於《C9特工》中飾演反派,但造型突出的她(右三),甚為搶鏡。

台上台下

因為一三年的《星夢傳奇》,令李璧琦終於有機會一展本領,七年下來,她已推出過兩張EP,一圓歌手夢,但為生計,她還是要分心演戲,所以今年約滿TVB,她便決定往外闖,專心致志追夢。

「未來我想向電影同唱歌方面發展,由細到大我都鍾意音樂,我想俾人知道我對音樂?熱情,從來都冇減少過。我一直都有教唱歌,學生由八歲到八十歲都有。雖然拍劇?收入,一定好過教唱歌,但係教學生係我?堅持,所以都會繼續。

「之前我同陳友拍?一部電影,但因為疫情關係,令上映?時間有變動,我都有一首歌會?電影上?時候派台,&#134513家希望可以盡快上映啦!」

事業滿盤大計,台下的李璧琦,亦一心做好人妻角色。早前與圈外老公蘇銘熙(Adrian),慶祝過結婚一周年,她感激對方,令她放下因父母離異而形成對婚姻的陰影,同時坦承,相處上仍在努力跟對方磨合中。

「佢向我求過兩次婚,第一次?屋企,當時我?拍?拖一年左右,?佢好深情咁遞個(戒指)盒俾我?時候,我反問佢婚姻係乜??對我?講,婚姻俾唔到安全感我,佢話代表兩個人永遠?埋一齊生活,我又再問:『咁永遠係乜??』之後我?就好認真咁,傾?好耐,但?次我都冇say yes。

「之後佢做?好多嘢,包括送?一條有一個笑面?鏈俾我,佢同我講:『我想每日都會令你笑,好似呢個笑面咁。』,佢係想我由心而發咁笑,我就知道,佢就係我?另一半。到我?去馬爾代夫旅行,佢再向我求婚?時候,我就答應?。」

疫情期間,夫婦二人留在家中的時間大增,也令她發掘到枕邊人的另一面。「我?試過七日冇出街,但?七日我同佢講?說話,大概得十句,都係問佢食??未、想食乜?;不過就俾我了解到佢性格?另一面,以前見佢放工返?冇乜神氣,work from home?時候,就明白佢返工好似打仗咁,會多?體諒佢。」

1.除參演電影《等一個擁抱》,她還跟馬來西亞歌手龔柯允(左)及音樂人徐偉賢(中)合作,為作品獻聲。

2+3. 站在台上引吭高歌,是她從小到大的夢想,直至一三年,她才有機會開始追夢。

IWANNA GROW ILD WITH YOU

感情,從來都是細水長流,更見難能可貴。而細水長流的背後,是需要悉心經營的。李璧琦老公Adrian,深明此道。

「佢唔係一個會送花?人,當佢想送花俾我?時候,就打聽我鍾意咩花,我話我鍾意彩虹玫瑰,呢種花係荷蘭出產?,比一般玫瑰易凋謝。有次情人節,佢去?公幹,我?香港就收到一紮彩虹玫瑰,?次係佢第一次送花俾我。之後佢將其中一朵整成乾花,搵個玻璃罩吸住,好聰明!」

承接文中「我想令你每日都笑」的承諾,李璧琦也有同樣情意綿綿的「回禮」。臉上掛上兩車蜜糖的她笑說:「我哋都好鍾意《Up》(沖天救兵),睇咁多次喊咁多次?,兩個人一齊grow old together(一起變老),係好感動?事。於是有一年佢生日,我就搵人整?戲入面?間氣球屋,擺?一個藍芽喇叭上面,我唱?部戲?主題曲〈I Wanna Grow Old With You〉俾佢。送俾佢?時候,我係擺??洗手間,等佢?緊?陣,我就播歌,哈哈!到佢辦完大事,先出?攬住我。」

4D的細水長流,不需要詩情畫意,一起變老,貼地就夠。

▲Adrian承諾令太太天天展笑顏,李璧琦就「回禮」要跟老公挽手終老,這間《沖天救兵》的波波屋,物輕情意重。

視頻精選
更多新聞