【山頭林立】大股東黎瑞剛直斥TVB五大缺失 汪明荃坦言節目「好悶」
2021年04月08日13:07

有「中國梅鐸」之稱、電視廣播(TVB)股東黎瑞剛接受本地傳媒訪問,直言對TVB的表現「非常不滿意」,形容過去十年是TVB的「迷失十年」,批評TVB節目老化、製作技術落後、內部山頭林立等。

From:微博/汪明荃liza

對於老闆黎瑞剛對TVB的批評,「阿姐」汪明荃也表示認同,稱山頭文化會令很多人失去發展機會。她坦言近年很少看劇集,多看不同台的新聞節目;她又說自己睇煮餸節目睇到悶,應該嘗試不同類型節目,帶給觀眾新鮮感。至於曾志偉做高層後製作很多新節目,阿姐開心有不同外面的卡士幫手,希望一齊做好節目,她亦不斷學習新事物。

From:微博/時上時時上

其實,阿姐早在《萬千星輝頒獎典禮2017》已發表「山頭文化」論,希望公司珍惜每一位藝員,當時阿姐說:「好似人工加多啲啲、休息時間多啲啲、關心多啲啲、山頭文化少啲啲,這樣一定可以發掘同挽留多些人才,士氣更高漲,好自豪同大家講我哋來自TVB。」

From:微博/時上時時上

視頻精選
更多新聞