【雙生陌生人】收視差無綫縮減集數至20集 馬德鐘:人生總有高低

2022年05月16日07:00

馬德鐘﹑陳煒﹑湯洛雯﹑何廣沛和賴慰玲等主演的《雙生陌生人》,開播首周收視只有13.5點,有報道指無綫打算作出變動,由原本25集縮至20集,至於25集足本版,就在大結局後安排於myTV SUPER播出。

From:微博/因果循環癌

From:微博/因果循環癌

From:微博/因果循環癌

From:微博/因果循環癌

From:微博/因果循環癌

TVB官方微博:#雙生陌生人# 花絮 沙灘浪漫之吻
又係接#吻戲#花絮系列,今次主角落喺蔣家旻同何廣沛身上,夜幕沙灘有海風有美酒,浪漫氣氛滿曬分啦﹗
#TVB#
雙生陌生人|星期一至五晚上 9:30PM|翡翠台
-- TVB官方微博

From:微博/TVB官方微博

 

馬德鐘接受傳媒訪問,就笑言人生總有高低,認為公司會有好的安排:「因為濃縮咗,令劇情更緊湊,唔知遲啲會唔會再剪到個電影版出嚟呢?」湯洛雯就表示,只知道是節目調動:「盡了力就已經OK。」

無綫娛聞樂:觀眾棄劇!TVB宣布提前大結局下架,視帝男主角8字回應令人心酸#TVB[超話]##雙生陌生人##馬德鍾##湯洛雯##港劇# -- 無綫娛聞樂

From:微博/無綫娛聞樂

紫晶靈玲:【明報即時】《雙生》收視低 無綫作出變動 馬德鐘:人生總有高低

馬德鐘認為公司的安排是好的安排。(劇照)

由視帝馬德鐘﹑陳煒﹑湯洛雯﹑何廣沛和賴慰玲等合演的《雙生陌生人》,開播首周收視低,只有13.5點(觀眾人數近88萬),有指無綫方面亦作出變動,翡翠台將於5月30日,會有特別新節目調動,《雙生》會由原本25集縮減至20集,25集的足本版於5月27日大結局後,安排在myTV SUPER播出。

男主角馬德鐘在劇中一人分飾兩角,花了不少心機演出,問他會否對今次變動感可惜和失望?他回覆《明報》時說:「失唔失望?人如飲水冷暖自知啦!至於收視低,人生就總有高低,不過套劇都未播完,唔能夠太早下定論㗎!我覺得公司有呢個安排,一定係好嘅安排嚟嘅,因為濃縮咗,令劇情更緊湊,唔知遲啲會唔會再剪到個電影版出嚟呢?」

馬德鐘覺得有緊湊版本也好,大家亦可透過網上看回足本版,他對這安排都幾有趣和創意:「如果我是觀眾,我一定會睇兩次,因為有2個版本,電視播的濃縮版,可以更快到肉,睇完然後再睇加長版,看看監製、導演在剪接上有何不同,又會有不同的感覺。」

(即時娛樂)

#雙生陌生人[超話]##馬德鍾[超話]#
-- 紫晶靈玲

From:微博/紫晶靈玲

 

 

 

視頻精選
更多新聞