【罕見病例】患心臟病1歲嬰逝世 「個仔好叻,好乖撐到爸媽嚟」

2022年05月19日16:15

1歲男嬰張允祈,花名張保仔,一出生時已被發現患有先天性大血管移位,屬於先天性心臟病一種。醫生隨即安排接受手術,可惜手術失敗,醫生當時估計張保仔或剩4個月命。不過,他奇蹟地繼續生存大半年有多,早前更慶祝了一歲生日。然而,張保仔父母日前收到醫生電話,表明男嬰情況轉差,請父母盡快趕去。

父母二人當時已心知不妙,亦未有想過,前一日明明仍與兒子一齊看YouTube、玩遊戲,張保仔的身體狀況卻突然轉差。父母早前已對張保仔說過:「想休息就休息,保爸媽唔會怪你,最緊要要等保爸媽一齊嚟到先休息,佢真係做到。」最後,父母從留宿房趕到兒子身邊,他們表示自己無後悔一直留在醫院住,因為怕趕不及最後一刻。

父母帖文與兒子最後說的一番話:「保仔…你唔駛再辛苦,天父會好鍚你,喺天家,無人再抽你痰,抽你鼻鼻,你唔再需要承受一個人孤零零喺病床無爸媽喺身邊無人理你既時間,你可以自由自在咁去開眼仔。雖然你開眼未必再見到爸媽喺你身邊,但我知道你已經變咗我哋最愛既小天使守護住保爸媽。你好叻咁遵守咗第一個承諾,記得我哋仲有個約定,你喺天家探完婆婆,玩夠喇,就同天父講,你要用健康既身體返嚟保爸媽身邊。記住,我哋會等你返嚟!!」

要簡單地理解「先天性大血管移位」(TGA),正常人而言,左心室是與主動脈相接,右心室是與肺動脈相接,而TGA 正好相反,左心室與肺動脈相接,右心室反而與主動脈相接。這種情況下,會造成血液循環異常,TGA病人的全身組織有機會嚴重缺氧。

製圖/文字:Health Concept

原文

視頻精選
更多新聞