YetToCome 譚凱琪

2022年07月20日16:08
譚凱琪
譚凱琪
譚凱琪

約譚凱琪做訪問,除了文字,相片同樣重要,構思時攝影師給了我兩個選擇:「冷艷?少女?」

最理想是Why not both,但我反問:「暖媽?」

四十歲的譚凱琪,結婚兩年,女兒Baby G現已一歲半,幸福人妻、人母一枚。而正在播映的《十八年後的終極告白2.0》,是她產後復出的首個作品,暖媽concept,她一定carry得起。

豈料當事人聞言,秒速彈鐘:「唔好啦!結 婚、生 小朋友,一樣可以冷艷可以靚!好似我 事業心咁,我仲想闖一番事業 !」

於是扑鎚冷艷,為了美感,譚凱琪還脫掉高跟鞋,赤腳擺甫士,做雜誌訪問如是,做正業拍劇的 身度,可想而知。

「就係因為有 小朋友,我都會想俾 成績囡囡睇,希望佢讀書,或者以後 做 方面,都有一團火、一個向前 心。」

即是去到一個被迫聽〈Baby Shark〉的階段,也不代表你不可以聽BTS,身份多了,不代表要忘記初心。步調依舊,還多了摯愛同行,迎接尚未到來的章節,不是更加圓滿嗎?

撰文☆吳靜 攝影☆林建安 化妝☆Henry Lee 髮型☆JamieLee@hair 設計☆黎志堅

攬炒姐

說演技,譚凱琪曾經連續六年獲得《萬千星輝頒獎典禮》的「最佳女配角」提名,即使未能捧獎而回,大概也是一個給她的肯定。最近她於《十八年後的終極告白2.0》的表現,也贏盡話題性,歇斯底里的演繹,令網民封她為「攬炒姐」,大大提高他們的投入感。

「其實拍攝 時候,我係有一定壓力 ,因為生小朋友 關係,我有差唔多兩年 時間,冇拍過任何劇集,會擔心係必然 ,加上當時生完BB幾個月,身形仲未回復,有 腫腫 ,於是就俾 好多壓力自己。

「我同阿Shaun(譚俊彥)、山聰最多對手戲,佢 都好好,不斷鼓勵我,幫我排戲排到好先至拍。初時我都未係好搵到演Queenie(其角色名) 模式,阿Shaun幫 我好多。」

劇中的角色既癲喪又有心機,厭惡度極高,譚凱琪收工時,有時難免未出戲,把角色帶回家,「平時 我係比較靜 ,唔會好似個角色咁潑辣,所以都用 好多energy去演,日日開工都要鬧人,都會帶到 情緒返屋企,我老公就首當其衝,哈哈!不過,當我一見到個女,就好自然咁開心番。」

角色一早魂歸天國,譚凱琪也要「演到死」,過程令她甚為難忘,「拍我拜拜 過程,由死亡到殮房再到靈堂,我覺得自己真係經歷一次死亡咁,見到自己張『遺照』,我都真係毛管戙。」

回憶殺

演戲歸演戲,入行廿二年的譚凱琪,每個角色也落足心機演繹,全因她深明機會來得不易。

「我都話我仲好有事業心 !雖然暫時仲未做『女一』,但對每個角色,我都用心演。 演戲方面,我知我仲有進步空間,雖然機會要自己爭取,但係我唔係一個好主動 人,順其自然都好好 。」

因為順其自然,所以譚凱琪於事業路上,兜兜轉轉才走到現在的位置,也因此而得到一位經歷相近的閨密——陳敏之。二人於 年同以「小室哲哉弟子」身份入行,現在則同樣效力TVB,由少女到幸福人妻、人母,緣份甚深。

「我同敏之唔係成日見面,但我每次見到佢,都有一種回憶返晒 感覺。佢識我 時候,我只係一個死 妹,但係 家就已經係人 媽咪 所以我覺得可以同佢講好多 。

「以前會講 少女心事, 家就變 講育兒,除 敏之,我都有問 Grace(陳凱琳) ,佢 都好有經驗。」

體力活

育兒,是譚凱琪近兩年來最用心做的事,「心態上,做 媽媽之後,我係feel到自己真係改變 ,責任心重 好多,會比以前諗多 諗遠 ,亦都會問多 專業同有經驗 朋友。

「個女幾個月大 時候,有一晚要沖夜奶俾佢,我老公最熟手,但佢當時湊住個女,就同我講:『三羹(奶粉)。』 我印象中,阿女係飲60(毫升),但後來我老公話,阿女已經飲120,發現 時候已經餵 ,又唔可以餵佢飲水沖淡 奶粉,我就好擔心,好驚對阿女有咩影響 好彩後來阿女冇事,唔係我會好內疚。」

新手媽媽的蝦碌,實屬平常事,譚凱琪笑言,現在享受湊女樂,消耗體力跟心力也在所不計。

「每一日都會睇到阿女 成長, 佢七、八個月 時候,我都有同佢去 Playgroup,但係後來疫情太嚴重就停 ,我仲有兩、三個月唔敢同佢出街。 家就會同佢去 公園玩,或者同 朋友玩,我想佢識得點樣同同齡 小朋友相處。

「阿女好早識叫爸爸、媽媽,佢最似我 地方,係一樣受軟唔受硬,強硬地叫佢唔好食手手,佢一定唔聽,要 佢、分散佢注意力先得。 覺,佢就一定要爸爸陪,仲會趕我出房,咁我就有me time。哈哈!」

INeedu

人生需要甚麼?

除了基本需要,對譚凱琪來說,態度與感覺,缺一不可。

看她的WhatsApp頭像,是配上「Don’t forget to be sexy」的型格漫畫,她表示:「我覺得,Sexy係一種態度,頭像我就已經用 兩、三年,同有冇生小朋友無關。不過,我眼中 Sexy,唔係刻意營造,亦都唔係流於表面 ,呢種感覺好個人,唔係想有就有。」

即是別要太膚淺,認為穿得少就是性感,情況跟「認真的人最美麗」差不多,是一種不會隨 歲月而褪色的魅力。

你值得擁有。

1+2╱ 年一同拜日本音樂教父小室哲哉(上圖右一)門下,譚凱琪(上圖右二)跟陳敏之(上圖左二)一早結緣,現在又同效力TVB,緣份這東西,相當巧妙。

3╱一七年因拍攝《平安谷之詭谷傳說》,令她跟同劇的陳凱琳、沈卓盈及龔嘉欣成為好姊妹,結成「少婦聯盟」,除了最後者,其他都已成了幸福媽媽。

4╱連續六年獲提名角逐「最佳女配角」,當中於《大帥哥》中的演技,更是備受讚賞。

譚凱琪於《十八年的終極告白2.0》中飾演的「心機婊」Queenie,經常失控,雖然早早「領便當」,但其出色演繹,被網友封為「攬炒姐」。

二 年跟拍拖八年的莊日宇成婚,婚照中的新娘,笑得幸福。

二一年陀 女兒時,她拍了一輯透視寫真,展現索媽面貌。

1+2╱女兒的出生,一度令她收起事業心,專心育兒,屬心力跟體力的勞動。

3╱轉眼間女兒已一歲半,譚凱琪稱,跟老公還未有計劃追多一個。

以「別忘記展現性感」畫像作WhatsApp頭像的譚凱琪,表示性感是一種感覺。

撇除視覺上的刺激,其實煲得一啖靚湯,還可在個人YouTube頻道上分享心得,已經很sexy。

視頻精選
更多新聞