香港好去處:【中秋限定燈籠街!傳統手工燈籠打卡超靚 感受中秋過節氣氛 傳統燈籠充滿價值】- 大橋街市燈籠街

2022年08月25日09:45

中秋節就快到啦,想應節除了食月餅和賞月外,仲可以去元朗大橋街市內的「燈籠街」買傳統手工燈籠及打卡影靚相!燈籠街掛著過千個燈籠,十分壯觀。燈籠有多種款式,例如楊桃、兔子、金魚等,十分有中式傳統氣氛。在被燈籠包圍的環境下拍照,有喜氣洋洋的溫馨氣氛,燈籠紅橙的主調亦十分漂亮。但燈籠街人流較多,若想影人像靚相,就要調教一下角度,或在繁忙時間前到場打卡啦。手工傳統燈籠買少見少,比起坊間可見的普通卡通燈籠,傳統燈籠有一番經典韻味,大家不妨買一兩個來應節!

▲燈籠街有多種傳統燈籠,買來應節好有氣氛。

▲中秋節手造花燈

▲橙紅主調的燈籠背景有溫馨、喜慶的感覺。

▲人少時就可影到清晰的主角和大批燈籠背景。

▲傳统的兔子、金魚款式是大熱之款,充滿中式風情。

燈籠街

地址:元朗大橋街市

營業時間:06:00-20:00

文字來源:香港人遊香港/圖片來源:@dinglalalalala、@kenfch

The post 香港好去處:【中秋限定燈籠街!傳統手工燈籠打卡超靚 感受中秋過節氣氛 傳統燈籠充滿價值】- 大橋街市燈籠街 appeared first on 香港人遊香港.

視頻精選
更多新聞