大埔美食:【鮮味濃郁!大埔食招牌活龍蝦拉麵!假日限定!仲有經典章魚燒!】- 皓月

2022年11月25日15:46

位於大埔的日本拉麵店以店舖招牌「活龍蝦拉麵」為主打,「活龍蝦拉麵」只會在星期六、日期間以限定形式出售!而且每日限量,手快有手慢無啊!無論湯底、麵質、龍蝦及賣相都誠意十足,主廚貼心地為龍蝦起殼,讓大家更較容易扯出龍蝦肉,而湯底配大量櫻花蝦及蝦油香口濃郁!而平日週一至週五就供應另一款極「巨大·海虎蝦拉麵」。飲品方面就有兩款口味的冷泡茶,包括白桃烏龍以及四季春冷口味!小食方面就有必食章魚燒,熱辣辣,適合今個冬天同朋友或者屋企人去撐檯腳!

▲活龍蝦拉麵 ($198)

 

 

 

▲期間限定的活龍蝦拉麵,活龍蝦鮮味突出,口感新鮮。

▲餐廳亦細心地幫客人起殼,會較容易扯出龍蝦肉,而湯底配大量櫻花蝦及蝦油香口濃郁!

▲札幌味噌拉麵 ($79):非常濃郁的味增湯底為這款麵最重要的部分,叉燒有兩款,包括火炙長腩肉及慢煮豬肩肉,有焦香和嫩滑的口感,各具特色!

▲章魚燒四粒 ($20):餐廳推介小食之一,熱辣辣的章魚燒,烤到外層脆口,外脆內軟,口感一流!

▲餐廳外面的裝潢和佈置都極具日本風格,各位新界區的日本及拉麵粉絲可以考慮!

皓月

地點:大埔廣福道103號地下C號舖

營業時間:12:00-15:30;18:00-22:00

 

文字:香港人遊香港;圖片:@mariona_foodie

The post 大埔美食:【鮮味濃郁!大埔食招牌活龍蝦拉麵!假日限定!仲有經典章魚燒!】- 皓月 appeared first on 香港人遊香港.

視頻精選
更多新聞